Bez palmového oleje
Palmový olej se dostal do širšího povědomí před několika lety kvůli rozsáhlým požárům v Indonésii, vzniklých vypalováním a kácením tropických deštných pralesů. Svět oběhly fotografie zoufalých orangutanů, jejichž přirozené prostředí ustoupilo plantážím palmy olejné. Místní lidé přicházejí o obživu, realitou jsou spory o půdu, mohutné kácení, postřiky a znečištěné řeky.
Výzva Bez palmového oleje
Palmový olej má dnes výsostnou pozici u výrobců potravin a kosmetiky, kteří využívají jeho vlastností a nízké nákupní ceny. Palmový olej se postupně etabloval v ohromném množství výrobků pod různými jmény. V potravinách se dříve schovával pod označením rostlinné oleje, což ale díky přísnější legislativě v EU již není možné. Jinak tomu je ale u kosmetických výrobků, kde se palmový olej skrývá pod velkým množstvím různých označení.
Palmový olej se také přidává do pohonných hmot a tak ohromné množství končí ve spalovacích motorech automobilů.
Někteří výrobci si již uvědomili neudržitelnost systému výroby či byli tlakem veřejnosti dotlačeni ke změnám a začali ve svých produktech používat certifikovaný palmový olej v biokvalitě, kvůli kterému nedochází k odlesňování a nadměrnému zamořování postřiky.
Omezení či vynechání palmového oleje je tedy důležitý krok nás spotřebitelů. Také je potřeba se zamyslet nad tím, jestli musíme hledat alternativu k výrobku obsahující palmový olej, či výrobek přestat používat a například si vyrábět své vlastní kosmetické přípravky.